Muži a bontón
Oslavy rôzneho druhu či pracovné obedy na vyššej úrovni si vyžadujú aj luxusnejšie prostredie, a vtedy prichádza na rad návšteva reštaurácie s viacerými hviezdičkami, v ktorej sa stoluje podľa bontónu, vyžaduje sa určitý druh oblečenia a dodržiavajú sa stanovené pravidlá. V prvom momente vám z toho určite naskočia zimomriavky spolu s otázkou v očiach, ako to v takom prostredí chodí a či to vôbec zvládnem. Tu sú základné pravidlá, aby ste takú udalosť zvládli na úrovni.
Odev
Pozrime sa najprv na oblečenie, pretože správny výber odevu do správneho podniku je podmienkou číslo jeden. Do luxusnejšieho prostredia si nikdy neobliekame krátke nohavice, už vôbec nie tepláky a tabu by mali byť aj džínsy. Aby ste sa nestrápnili pred ostatnými, príprava je veľmi dôležitá.
Na schôdzku s obchodným partnerom budete v pohode vo vychádzkovom obleku, ale večera s vašou partnerkou si už vyžaduje univerzálny oblek tmavej farby. Ak sa chystáte na obzvlášť slávnostnú večeru, tak si zaobstarajte smoking. Samozrejme, na tieto okolnosti musíte upozorniť aj vašu partnerku, aby potom nezostala v rozpakoch.
Správanie
Oblečení už ste, teraz je na rade tá ťažšia časť, bontón. Správanie v takýchto podnikoch má totiž presné pravidlá. Do reštaurácie vchádza ako prvý muž, pričom dáme podrží dvere. Miesto by ste už mali mať vopred zarezervované a obsluha vás k nemu dovedie. Pri stole najprv dáme pomôžte vyzliecť kabát a podržte jej stoličku, kým sa neposadí. Potom ste na rade vy, odložte si a usaďte sa. Samozrejmosťou je, že si hneď treba rozopnúť gombík na saku.
Pri objednávaní jedla má prednosť dáma, potom si objedná muž. Aj v priebehu konzumácie jedla by ste mali dodržiavať stanovené pravidlá. Za večeru platí stále muž, nikdy nenechá vyrovnávať účet ženu! Sprepitné sa u nás zvykne nechávať vo výške 10-15% . Po zaplatení dáme pomôže obliecť kabát, potom sa oblečie muž a následne obidvaja odchádzajú z reštaurácie, opätovne muž pridrží žene dvere, žena vyjde z reštaurácie ako prvá a za ňou odíde muž.